Egipatski arheolozi pronašli čak 59 lijesova starih 2600 godina; ne želimo dizati paniku, ali možda 2020. baš nije dobra godina za ovo

Vijest ide ovako: Egipat je objavio otkriće 59 netaknutih, dobro očuvanih lijesova starih 2600 godina u nekropoli blizu Kaira. Ministar turizma i antikviteta Kalid Al-Anani rekao je da su egipatski arheolozi pronašli tri grobnice s 59 sarkofaga u nekropoli Sakari blizu piramide kralja Djosera (Zosera), donosi tportal.

“Svjedočio sam otvaranju jednog od lijesova. Mumija izgleda kao da je jučer mumificirana”, rekao je Al-Anani. Grupa svećenika i visokih dužnosnika iz Kasnog razdoblja drevnog Egipta pokopana je u pronađenim lijesovima. Brojni kipići, uključujući brončanog boga Nefertema, i amuleti, također su pronađeni.

Zbirka će biti izložena u Velikom egipatskom muzeju, koji se nalazi blizu piramida u Gizi, zajedno s tri 3500 godina stara drvena sanduka pronađena u nekropoli Al-Asasif u Luksoru, kazao je ministar.

egipatski arheolozi otvorili su jedan od sarkofaga, no s obzirom na to što nam je 2020. godina već dosad donijela (pandemija, potres, slom gospodarstva…) možda i nije najbolje vrijeme za otvaranje sarkofaga starih gotovo 3000 godina.

Hits: 74